Cudowna moc zielonej kawy - kwas chlorogenowy

Cudowna moc zielonej kawy - kwas chlorogenowy

Od pewnego czasu ogromną popularnością cieszą się najróżniejsze suplementy diety służące szybkiemu pozbyciu się zbędnych kilogramów. Ponieważ jest ich tak wiele, warto wiedzieć, które z nich są bezpieczne dla zdrowia i naprawdę skuteczne.

Spośród wielu popularnych obecnie suplementów na szczególną uwagę zasługuje kwas chlorogenowy, związek chemiczny należący do grupy kwasów organicznych, wchodzący w skład wielu preparatów wspomagających odchudzanie. Występuje w stanie naturalnym w takich roślinach, jak pokrzywa, głóg, liście i ziarna kawy, karczochy. Pierwotnie wzbudził zainteresowanie naukowców ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, z czasem natomiast testy wykazały, że oddziałuje także na metabolizm cukrów i tłuszczy. Z tego względu jest bardzo pomocny w w leczeniu cukrzycy, powoduje bowiem naturalną regulację poziomu insuliny we krwi. Posiada ponadto cechy antygrzybiczne, antywirusowe i bakteriobójcze.

Jeśli chodzi o wspomaganie odchudzania, to kwas chlorogenowy działa w ten sposób, że zmniejsza wchłanianie węglowodanów, cukrów i tłuszczy, przyśpieszając tym samym metabolizm i powodując spalanie zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej. Stwierdzono dużą zawartość tego związku chemicznego z grupy naturalnych polifenoli w zielonej kawie, to znaczy kawie niepoddanej obróbce termicznej w postaci prażenia. Zielona kawa nie tylko pomaga schudnąć, ale również utrzymać spadek wagi. Ekstrakt zielonej kawy w tabletkach jest całkowicie bezpieczny, mimo wszystko nie powinno się jednak przekraczać określonej przez producenta dawki. Nieco inaczej wygląda dawkowanie, jeśli kwas chlorogenowy jest tylko jednym ze składników suplementu odchudzającego. W każdym przypadku trzeba bowiem zachować umiar i stosować się do konkretnych zaleceń.