Dieta odchudzająca: jadłospis tygodniowy

Dieta odchudzająca: jadłospis tygodniowy

Chcesz schudnąć szybko i skutecznie? To możliwe! Wystarczy, że zastosujesz się do kilku prostych zasad i ułożysz swoje codzienne menu według poniższych propozycji.

Podstawowe zasady zdrowego odchudzania:

  • jedz 5-6 małych posiłków zamiast 3-4 większych,
  • spożywaj 5 porcji warzyw i owoców dziennie,
  • nie podjadaj,
  • wybieraj pieczywo pełnoziarniste, chude mięso, naturalne jogurty, zupy bez zasmażki,
  • pij 2 litry wody i płynów bez cukru,
  • ogranicz spożycie masła, śmietany i innych tłuszczów.


Dieta odchudzająca: przykładowy jadłospis

Poniedziałek
- śniadanie: płatki owsiane (60 g), banan, jogurt naturalny
- drugie śniadanie: kromka chleba razowego z chudym serkiem, jabłko
- obiad: miska zupy pomidorowej, pierś z kurczaka smażona na oliwie, 3 gotowane ziemniaki, surówka z marchewki
- podwieczorek: szklanka soku pomarańczowego
- kolacja: sałatka z tuńczyka w sosie własnym, groszku, kukurydzy, pomidora i cebuli.

 

Wtorek
- śniadanie: grahamka z 2 plasterkami polędwicy drobiowej i ogórkiem kiszonym
- drugie śniadanie: jogurt naturalny z kiwi i otrębami pszennymi (2 łyżki)
- obiad: miska zupy jarzynowej, dorsz pieczony, ½ opakowania ryżu, surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy
- podwieczorek: mała kiść winogron lub pomarańcza
- kolacja: 40 g razowego makaronu zapiekanego z brokułami i chudym serem żółtym

 

Środa
- śniadanie: 2 kromki pumpernikla, serek ziarnisty, pomidor
- drugie śniadanie: kefir, jabłko, kromka chleba chrupkiego
- obiad: leczo z indykiem, ½ opakowania kaszy gryczanej
- podwieczorek: grejpfrut lub 2 mandarynki
- kolacja: sałatka grecka z plastrem sera feta

 

Czwartek
- śniadanie: jajecznica z dwóch jajek ze szczypiorkiem, kromka chleba razowego
- drugie śniadanie: chudy jogurt zmiksowany z ogórkiem i rzodkiewką
- obiad: 200 g chudego pieczonego schabu, dwa ziemniaki, warzywa gotowane na parze
- podwieczorek: kisiel owocowy, brzoskwinia
- kolacja: 100 g wędzonej ryby, dwie kromki chleba chrupkiego

 

Piątek
- śniadanie: dwie kromki grahama z niskosłodzonym dżemem, szklanka zsiadłego mleka
- drugie śniadanie: gruszka lub dwie marchewki
- obiad: 150 g łososia z grilla lub na parze, makaron brązowy, szpinak
- podwieczorek: banan
- kolacja: twaróg chudy, pomidor

 

Sobota
- śniadanie: omlet z 2 jajek, 1 łyżki mąki i mleka, sałatka z kukurydzy, pomidora i ogórka
- drugie śniadanie: koktajl z truskawek i naturalnego jogurtu odtłuszczonego, 2 wafle ryżowe
- obiad: miska barszczu czerwonego, 2 małe gołąbki z ryżu i mięsa z indyka, 2 gotowane ziemniaki
- podwieczorek: ½ szklanki mleka z płatkami kukurydzianymi, jabłko
- kolacja: sałatka ze świeżej lub mrożonej gotowanej włoszczyzny, połowy szklanki ugotowanego ryżu i plastra odtłuszczonego sera żółtego

 

Niedziela
- śniadanie: ½ woreczka ryżu, jabłko tarte, cynamon
- drugie śniadanie: 2 kromki pumpernikla z plastrem wędzonego indyka i odtłuszczonego sera żółtego, rzodkiewką i pomidorem lub papryką
- obiad: miska zupy ogórkowej z ziemniakami i włoszczyzną, 100 g kurczaka bez skórki, ugotowanego lub z rusztu, brokuły/kalafior, mizeria z ogórka i odtłuszczonego jogurtu
- podwieczorek: serek homogenizowany, szklanka soku pomarańczowego
- kolacja: 60 g płatków owsianych zalanych wrzątkiem, 2 łyżeczki suszonej żurawiny