Jaką dietę stosować przy zatruciach pokarmowych?

Jaką dietę stosować przy zatruciach pokarmowych?

Każdemu z nas zdarza się zjeść coś nie do końca świeżego. Często nawet nieświadomie, podczas wizyty w nieznanym lokalu czy spożywając produkty, których szkoda nam wyrzucić, narażamy swoje zdrowie.

Konsekwencją spożycia jedzenia, które przechowywane było w nieprawidłowych warunkach lub posiadało przekroczony termin ważności, jest zatrucie pokarmowe. Jego objawy są bardzo dokuczliwe i mogą prowadzić m. in. do odwodnienia.

 

Na szczęście odpowiednia dieta może pomóc nam szybko poczuć się lepiej i zminimalizować negatywny wpływ zatrucia na nasz organizm. Sprawdźmy więc, co warto jeść przy zatruciach pokarmowych.

 

Czym jest zatrucie pokarmowe i jakie są jego przyczyny?

Zatrucie pokarmowe może mieć różnego rodzaju przyczyny - najczęściej wynikające z uchybień higienicznych oraz nieprawidłowego przechowywania pokarmów, wskutek którego chorobotwórcze bakterie intensywniej się rozmnażają. Wśród nich wymienić możemy między innymi salmonellę oraz gronkowca. Dlatego przy nasilonych objawach nie należy unikać wizyty u lekarza, a po przebytej infekcji warto przeprowadzić badania na nosicielstwo salmonelli.

Zatrucia pokarmowe najczęściej mają podobne objawy. Wśród dolegliwości wymienić można silne, przeszywające bóle brzucha, niestrawność, nudności i wymioty, biegunkę, a także podwyższoną gorączkę oraz uczucie osłabienia.

 

Dieta lekkostrawna to podstawa

Pierwsze dni zatrucia pokarmowego są bardzo trudne. Nic więc dziwnego, że osoba chora może odmawiać przyjmowania posiłków. Mimo to powinniśmy jednak pamiętać o tym, żeby często pić np. herbatki ziołowe lub wodę. Możemy zdecydować się także na lekko osolone kleiki ryżowe. Podczas trzeciego i czwartego dnia zatrucia warto dołączyć do nich ugotowaną marchew, banana, jabłko. Niektóre osoby mogą jeść ziemniaki z wody z odrobiną masła.

Dobrym rozwiązaniem są też sucharki oraz naturalne chrupki kukurydziane bez przypraw. Od piątego dnia od rozpoczęcia choroby możemy zacząć dołączać do diety chude mięso, gotowane, drobno pokrojone warzywa, masło oraz odrobinę miodu. W tym okresie można również sięgnąć także po jajka, najlepiej gotowane na miękko.

 

Czego należy unikać podczas zatrucia pokarmowego?

Bardzo często, chcąc pomóc osobie zmagającej się z zatruciem pokarmowym, nieświadomie popełniamy błędy, które mogą sprawić, że chory poczuje się jeszcze gorzej. Jednym z częstych błędów jest podawanie słodkich potraw, które wydają nam się lekkostrawne, np. kisieli - cukier nie sprzyja dochodzeniu do siebie, powoduje bowiem fermentację. Unikać należy również niektórych owoców, np. cytrusów, ponieważ mogą dodatkowo podrażniać układ pokarmowy. Podczas pierwszych dni zatrucia warto również ograniczyć spożywanie mleka i jego przetworów. Pamiętajmy również o tym, aby w czasie zatrucia pokarmowego oraz kilka tygodni po nim unikać alkoholu, ciężkich, smażonych dań, ostrych przypraw i mocnej kawy.

 

Pamiętaj o piciu!

Zatrucie pokarmowe zwiększa ryzyko odwodnienia organizmu. Częste oddawanie wodnistego stolca oraz wymioty sprawiają, że stan chorego może szybko się pogorszyć. Dlatego też w czasie trwania zatrucia pokarmowego nie możemy zapominać o dostarczaniu organizmowi niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania wody. W jaki sposób najlepiej to robić? Dobrym rozwiązaniem jest picie niegazowanej wody mineralnej, napojów izotonicznych, gorzkiej herbaty. Lepiej unikać słodzenia napojów - cukier może bowiem nasilać objawy.

 

Jak widać, to, co jemy w czasie zatrucia pokarmowego oraz rekonwalescencji, ma ogromne znaczenie i może przyczynić się do szybszego odzyskania formy. Warto więc zapamiętać nasze wskazówki i stosować się do nich zawsze, gdy u kogoś z domowników pojawią się niepokojące objawy wskazujące na zatrucie.