Jakie mięso wybierać, by było zdrowe i smaczne?

Jakie mięso wybierać,  by było zdrowe i smaczne?

Wiele osób nie wie, na jakie mięso się zdecydować: na drób, wołowinę, a może wieprzowinę? Czy powinniśmy kupować mięso od rzeźnika czy może w supermarkecie? Na co powinniśmy zwracać uwagę, by mieć rzeczywiście na naszym talerzu świeże, smaczne i zdrowe mięso?

Mięso pakowane próżniowo ma mniejszy kontakt z tlenem i dzięki temu nie będzie się psuć. Natomiast mięso niefoliowane można przechowywać maksymalnie przez trzy dni. Spożywanie mięsa nieświeżego może spowodować zatrucie jadem kiełbasianym. Mięso i wędliny, niezależnie od wybranego rodzaju, należy trzymać w lodówce w temperaturze od 2 do 7 stopni.

 

Gdzie kupować mięso?

Mimo że mięso ze wsi będzie nas kusić naturalnością, to jednak jego jakość może być gorsza, niż się wydaje. Każde mięso, nim trafi do sprzedaży, powinno być dokładnie zbadane przez weterynarza, który określi, czy jest ono zdrowe i bezpieczne do spożycia. Mięso sprzedawane na bazarze niekoniecznie będzie właśnie takie normy spełniać. Jeśli decydujemy się na jego kupowanie, trzeba pamiętać, że wiąże się to z ryzykiem.

 

Mięso - jeść czy nie?

Przed zakupem powinniśmy obejrzeć mięso z bliska. Na świeżym mięsie widać włókna mięśniowe, ma ono także jednolity kolor. Młoda wołowina ma przykładowo mocno czerwony kolor, starsza robi się ciemnoczerwona, a nawet brunatna. Stare mięso wygląda brzydko i cuchnie, jest też oślizgłe.

 

Przechowywanie mięsa w zamrażarce?

Głębokie mrożenie sprawia, że mięso na dłużej zachowa świeżość. Mrożona wołowina może być przechowywana nawet do około 8 miesięcy. Wieprzowina przez pół roku, a drób maksymalnie trzy miesiące.

 

Czerwone mięso

Czerwone mięso ma sporo cennych wartości odżywczych. Dostarcza organizmowi białka, żelaza, witamin z grupy B. Wartościowe jest również mięso chude.

Mięso czerwone - rodzaje najlepszych dań

 

Czy mięso jest zdrowe?

Dzięki temu, że należymy do UE, mamy gwarancję, że nie będziemy mieli w mięsie hormonów. Niestety w hodowli zwierząt nadal stosowane są antybiotyki.

 

Mięso na obiad - przepisy dla najmłodszych

Jeśli chodzi o dzieci, wydaje się, że najlepsze jest dla nich mięso jagnięce, królicze, indycze. Te rodzaje mięsa nie uczulają, w przeciwieństwie np. do wieprzowiny, której dzieci mające mniej niż rok nie powinny spożywać.

Sprawdź również stronę zakupowyszal.pl i skorzystaj ze znajdujących się tam porad dotyczących przemyślanych zakupów.