Pokrzywa indyjska i zwyczajna oraz ich właściwości zdrowotne

Pokrzywa indyjska i zwyczajna oraz ich właściwości zdrowotne

Przyglądamy się dwóm zupełnie odmiennym gatunkom pokrzywy i analizujemy ich wpływ na nasz organizm.

Pokrzywa to jedno z najpopularniejszych, choć jednocześnie nieco zapominanych i niedocenianych ziół. Stosowana zarówno w kuchni, jak i w ziołolecznictwie, posiada liczne właściwości zdrowotne. Można spożywać ją w postaci naparów, zup czy kuracji kosmetycznych, a także w formie gotowych suplementów diety (np. odchudzających).

 

Pokrzywa zwyczajna

Dzięki licznym mikroelementom usprawnia pracę organizmu, oczyszcza go z toksyn, działa antybakteryjnie, chroni przed wpływem wirusów i grzybów. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy, poprawia stan cery, włosów i paznokci, obniża poziom cukru we krwi (dzięki czemu może być stosowana jako środek pomocniczy w diecie odchudzającej), wspomaga trawienie, łagodzi obrzęki i skurcze, zapobiega wrzodom. Stosowana jest również w leczeniu zatok, prostaty i zapalenia dróg moczowych. Dostarcza organizmowi dużych ilości żelaza, przez co przeciwdziała anemii, niedokrwistości i słabemu krzepnięciu krwi.

 

Pokrzywa indyjska

Występująca na terenach subtropikalnych i umiarkowanych, stosowana jest przede wszystkim jako środek pomocniczy przy odchudzaniu. Jej główny składnik – forskolina – reguluje metabolizm, hamuje uczucie głodu, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, przez co przyczynia się do szybszej redukcji zbędnych ilości tłuszczu. Dzięki bogactwu substancji aktywnych pokrzywa indyjska wpływa również na krążenie krwi, zapobiega zmianom nowotworowym, pobudza organizm do produkcji insuliny, wzmacnia odporność i usprawnia gospodarkę hormonalną. Stosowana jest również w leczeniu alergii.