Tłuste, ale zdrowe. 4 wysokokaloryczne produkty, które warto jeść

Tłuste, ale zdrowe. 4 wysokokaloryczne produkty, które warto jeść

Pewne grupy produktów, choć są bardzo kaloryczne, powinny znaleźć się nawet w diecie odchudzającej. Zawierają bowiem tłuszcze, które mają wspaniały wpływ na nasze zdrowie i wygląd. Poza tym obfitują w witaminy i składniki mineralne.

1. Tłuste ryby

Już od dawna społeczeństwo jest napominane do jedzenia dużej ilości ryb. Bo „ryba wpływa na wszystko”, jak podsumowuje hasło popularnej niegdyś kampanii społecznej. A im tłustsza, tym lepsza. Swoją renomę ryby zawdzięczają nie tylko smakowi, ale przede wszystkim wysokiej zawartości dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te sprzyjają profilaktyce chorób układu krążenia, a ponadto pomagają wzmocnić odporność i leczyć stany zapalne. Tłuste ryby, takie jak makrela, łosoś, węgorz, śledź, pstrąg czy szprot, mają też dużo witaminy A, D i E.


2. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy

Te dwa produkty to najzdrowsze tłuszcze do smażenia potraw. Poleca się jednak jadać je także na zimno, na przykład do sałatek i przekąsek. Wspomnieć wypada również o szerokim zastosowaniu tych olejów w kosmetyce. Oliwa z oliwek jest pełna witaminy E, dzięki której możemy cieszyć się piękną i zdrową skórą. Dlatego tak często używamy jej w domowym spa. W ten sam sposób możemy wykorzystać olej rzepakowy, choć jego akurat nie powinno zabraknąć przede wszystkim w kuchni. Charakteryzuje się bowiem wyjątkowo korzystnymi dla zdrowia proporcjami kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych.


3. Orzechy

Włoskie, laskowe, ziemne, piniowe, migdały, pistacje, makadamia czy nerkowca – wszystkie mają pozytywny wpływ na pracę układu krążenia oraz są bogate szczególnie w witaminę E oraz witaminy z grupy B. Orzechy także obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe, a ponadto znajdziemy w nich duże ilości magnezu, fosforu, żelaza czy cynku. Są wartościowym źródłem błonnika, białka oraz kwasu foliowego.


4. Awokado

Jest i coś dla amatorów owoców. Ten egzotyczny przysmak jest naprawdę kaloryczny, ale też wyjątkowo zdrowy. Tak samo jak wymienione już produkty, zawiera dobre kwasy tłuszczowe, kwas foliowy, a także dużą ilość potasu oraz luteiny – związku, którego w pożywieniu powinny poszukiwać w szczególności osoby ze słabym wzrokiem.


Elżbieta Gwóźdź