Trening i dieta na spalanie tłuszczu

Trening i dieta na spalanie tłuszczu

Chcesz spalić tkankę tłuszczową, ale nie wiesz, od czego zacząć? Chciałbyś zobaczyć pierwsze efekty już po tygodniu? Zachęcamy do zapoznania się z poniższym artykułem, który pomoże Ci wybrać odpowiednie ćwiczenia i zadbać o dietę podczas redukcji tkanki tłuszczowej.

Przykładowe ćwiczenia na spalanie tłuszczu

  • Deska – opierając się na łokciach i stopach, przyjmujemy pozycję deski. Nogi są w lekkim rozkroku, a przedramię tworzy kąt prosty w stosunku do reszty ciała. Mięśnie brzucha cały czas trzymamy napięte. Takie ćwiczenie wykonujemy przez 1 minutę.
  • Unoszenie bioder – kładziemy się na plecach, ręce kładziemy pod pośladki, a wyprostowane nogi staramy się unieść do góry razem z biodrami. Ćwiczenie powtórzyć 10 razy.
  • Pajacyki – robimy 20 pajacyków w dość szybkim tempie, rozciągając przy tym nogi i ramiona (można wykorzystać to ćwiczenie jako formę rozgrzewki).
  • Wypady – przeskakuj z jednej nogi na drugą. Aby ułatwić sobie to ćwiczenie, możesz skorzystać z krzesła lub ściany, aby złapać równowagę. Pamiętaj o prostych plecach.
  • Pompki – spróbuj wykonać 10 zwykłych pompek. Jeśli jest do dla Ciebie za trudne, oprzyj się na kolanach.
  • Burpees – wyskok, przysiad, wyrzut nóg do tyłu, przysiad i podskok. To dość męczące, ale za to bardzo skuteczne ćwiczenie. Powtórz 10 razy.
  • Łyżwiarz – skacz z jednej nogi na drugą, prostując przy tym na zmianę każdą z nich. Pamiętaj, aby mieć proste plecy i spinać mięśnie pośladków.

 

Właściwa dieta

Bardzo często osoby chcące spalić tkankę tłuszczową dość drastycznie odstawiają wiele rzeczy i jedzą znacznie mniej. To duży błąd, gdyż głodówka i zwiększona aktywność fizyczna nie idą w parze, mogą doprowadzić do osłabienia i przemęczenia organizmu.

Stosując dietę na redukcję, powinniśmy zmniejszyć dawkę spożywanych kalorii o około 200-300 na dzień. Aby wyliczyć odpowiednią dawkę, należy wziąć pod uwagę płeć, wiek i wagę danej osoby.

Właściwa dieta powinna zawierać tłuszcze z tłustych ryb, np. z makreli lub łososia, białka (chude mięso, warzywa strączkowe i ryby), warzywa, nasiona i orzechy oraz owoce. Nie należy całkowicie rezygnować z węglowodanów. Trzeba pamiętać o regularnym nawadnianiu organizmu przez picie wody.