Wszystko, co musisz wiedzieć o stewii

Wszystko, co musisz wiedzieć o stewii

Cukier nie jest jedynym dostępnym na rynku środkiem słodzącym. Ostatnio wiele się słyszy o konkurencyjnej wobec niego stewii, która ma tę zaletę, że jest 300 razy słodsza i ma o wiele mniej kalorii. Jest to więc idealna propozycja dla osób dbających o linię.

Mieszkańcom Ameryki Środkowej i Południowej stewia znana jest od wieków, ponieważ to głównie na tych terenach rośnie Stevia rebaudiana, zioło słodowe znajdujące zastosowanie w przemyśle spożywczym jako surowiec, z którego wyrabia się właśnie ten konkurencyjny wobec cukru środek słodzący. Stewia swój słodki smak zawdzięcza glikozydom stewiolowym – związkom chemicznym występującym w jej liściach i łodygach. Wystarczy dodać do napoju jedną łyżeczkę sproszkowanych liści tej rośliny, aby osiągnąć rezultat porównywalny z tym, jaki dałoby wsypanie całej szklanki cukru!

 

Ale czy stewia jest zdrowa?

Jeszcze do stosunkowo niedawna opinie były podzielone. W przeciwieństwie do cukru stewia nie powoduje wprawdzie próchnicy, nie jest też kaloryczna, ale w świetle ustaleń Komisji Europejskiej słodzik ten spożywany w nadmiarze może się odbić ujemnie na zdrowiu (zwłaszcza jeśli osoba używająca stewii pije dużo napojów słodzonych).

Nim w 2010 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że spożywanie stewii w charakterze dodatku do napojów czy posiłków jest całkowicie bezpieczne, w powszechnej świadomości utrzymywała się opinia, że zawarte w słodziku glikozydy są rakotwórcze. Być może istotnie spożywanie stewii w nadmiarze może sprzyjać powstawaniu w organizmie nowotworów, dlatego Komisja Europejska określiła dopuszczalne dziennie spożycie tego słodzika: 4 mg na kilogram masy ciała. Należy jednak pamiętać, że wiele innych produktów spożywczych, które nie wzbudzają żadnych kontrowersji, może wpływać rakotwórczo na organizm, jeśli spożywa się je w nadmiernych ilościach. Więcej o zdrowotnych właściwościach stewii przeczytasz tutaj: https://naturalnemetody.pl/stewia/

 

Stewia: zastosowania

Stewia sprawdzi się doskonale nie tylko jako słodzik do herbaty czy kawy, ale również jako urozmaicenie do sałatek. Poza tym stewię wykorzystuje się często przy robieniu przetworów owocowych oraz soków. Jeśli zastanawiasz się nad wykorzystaniem stewii do pieczenia ciast, powinnaś wybrać raczej tradycyjny cukier, jako że stewia w cieście nabiera gęstej, rozciągłej konsystencji i nie nadaje ciastu kruchości.